Umeås damlag i fotboll

Fotbollen är stark i Umeå och många stora stjärnor har sin uppväxt där. Fotbollsförbunden satsar stort på damlagen och olika lag är på frammarsch med ljusa framtidsutsikter. 1917 startades Umeå IK, med olika sporter och sektioner. Fotboll fanns redan sedan början av klubben. 1985 bildades damfotbollen vilket med kraft och energi har lett till mycket goda resultat. En viktig person för fotbollen var Roland Arnqvist som på 80-talet påbörjade sin resa som Umeås damlags tränare. Arnqvist hade en stark vision om utveckling för fotbollen och damlaget vilket idag har lett till att Umeå IK är ett av regionens starkaste fotbollvarumärken, erkänt på både nationell och internationell nivå.

Ju mer damernas fotbollslag får plats i media, desto mer intresse får olika branscher intresse att investera. Många spelföretag satsar stort på damfotbollen i Umeå, genom att skapa partnerskap och ställa upp som sponsorer. Det är många olika ligor som man idag kan spela på och damfotbollen blir allt mer populärt att satsa på, både på nationell och internationell nivå. Förutom att satsa live på matcher kan man idag finna alternativa spelformer vid nätcasinon, vilket lett till ännu mer exponering för damfotbollen.

Fotboll och dess historiska glans

Umeås damlag har varit med om många historiska vinster. Redan 1996 gick A-laget upp i Damallsvenskan. Efter en dipp ner i Division 1 under en begränsad tid var Umeås damlag tillbaka i eliten 1998. År 2000 vinner UIK sitt första SM-guld, genom att segra över de regerande mästarna Älvsö AIK. Fotbollen fortsätter att briljera under 2001 då UIK återigen tar hem Damallsvenskan samt sin första slutseger i Svenska Cupen. Detta är första gången laget kvalificerar sig till det officiella UEFA Womens Cup.

Under 2002 tas det tredje SM-guldet och laget hamnar i final mot 1. FFC Frankfurt, men tar hem en silvermedalj. Samma år vinner UIK även Svenska Cupen för andra gången. Med andra ord är laget och fotbollen riktigt stark under denna period. Följande två år blir UIK Europamästare men utan vinster på hemmaplan. 2005-2006 och 2008 är ett återigen starka år för damfotbollen i Umeå då man vinner Damallsvenskan samt sitt fjärde SM-guld.