Baserat på den svenska klassiska massagen har idrottsmassagen utvecklats, vilket är en form av djupmassage där resultatet kommer i första hand. Man behöver inte vara elitidrottare för att få idrottsmassage utan det är en behandling som passar alla med någon typ av problem. Skillnaderna mellan en klassisk massör eller massageterapeut gentemot en idrottsmassör är en bredare kunskap hos den sistnämnde. Oftast måste en professionell idrottsmassör ha en utbildning med kunskap från sjukgymnastik, idrottsmedicin, kiropraktik, rehabilitering, tejpning med mera.

Vad särskiljer idrottsmassage från annan massage?

Det som särskiljer denna typ av behandling från andra massagebehandlingar är att det är effektivt före och efter träning. Det fungerar som en del av en återhämtning under en hård träningsperiod och verkar som en djup behandling då den är mer krafidrottsmassagetfull. En idrottsmassör kan med hjälp av kraftfulla grepp och töjningar mjuka upp de muskler som orsakar problematik. För bättre effekt och snabbare önskat resultat brukar triggerpunktsbehandling och stretch läggas till behandlingen. Även om idrottsmassage kan vara för alla personer med någon form av skada eller problematik så påvisar studier en märkbar skillnad bland idrottare på högre nivå som regelbundet använder sig av idrottsmassage gentemot de som inte utnyttjar behandlingar. För individer som ofta genomför löpning, styrketräning, cykling eller någon annan form av sport kan idrottsmassage ge främst tre mycket goda effekter:

  • Förändra rörelsemönster och på så sätt komma ur en smärtcirkel
  • Bildandet av inflammatoriska proteiner hämmas efter träning
  • Kan få en muskel med förhöjt nervpåslag att slappna av

Genom idrottsmassage kan en idrottare snabbare återhämta sig efter träning, förebygga och behandla skador och förhindra ärrvävnad. Vidare kan effekterna av idrottsmassage även mjuka upp och förlänga vävnad samt förhindra sammanväxningar i muskulatur och bindväv. Det är alltså inte bara avslappning i fokus, utan är en mer djupgående behandling som många gånger kan upplevas som något tuffare.