Idag finns det en rad olika massagebehandlingar. Det kan vara svårt att veta exakt vilka behandlingar som passar bäst för vilka personer, eller vid vilka problem. Gemensamt för samtliga behandlingar är att öka individens psykiska välbefinnande, ge en avslappnande effekt för kroppen, öka immunförsvaret och minska stress.

Olika typer av behandlingar

  • Klassisk svensk massage

Detta är en världsberömd massagebehandling som går att variera från en lätt avslappningsmassage till en tuffare idrottsmassage. Massören löser upp spänningar i kroppen genom knådning, glidningar och tryck. Effekten är en behaglig avslappning i kroppen.

  • Idrottsmassagebehandlingar

Idrottsmassage kallas ibland för djupgående massage och kan upplevas som tuffare för musklerna. Genom att knåda djupt in i musklerna kan massören komma åt muskelspänningar vilka oftast yttrar sig genom stelhet eller smärta. Förutom att fokusera på att få bort dessa spänningar har idrottsmassagen också som syfte att läka muskelbristningar.

  • Taktil massage

Taktil massage skiljer sig från klassisk massage och andra behandlingar genom att massören inte knådar musklerna utan istället masserar genom en mjuk och strykande beröring. Halterna av oxytocin i blodet (vilket är ”lugn-och-ro” hormonet) ökar genom beröringen och stresshormonerna sjunker. Taktil beröring används även inom rehabilitering, omvårdnad och friskvård. Genom taktil massage kan individen bland annat uppleva ökad avslappning, bättre sömn, mindre stress.

  • Varm oljemassage

Varm oljemassage lämpar sig till de som söker avslappnande behandlingar och vill uppleva en behaglig stund. Aromoljor, citrusdofter och lavendel ingår i behandlingen och har som syfte att ge en djupavslappnande upplevelse, genom den varma oljan. Under massagen används även mycket mer olja än vid exempelvis klassisk massage vilket leder till att man inte kommer lika djupt ner i musklerna. Ibland används även varma vetekuddar vars syfte är att få den varma och avslappnade känslan att stanna kvar längre. Syftet med massagen är att ta fram det hormon som får individen avslappnad och alltså inte trigga igång det onda.

Olika typer av behandlingar har alltså olika syften, men med den gemensamma nämnaren att öka tillfredsställelsen.